Přeskočit na obsah

Rotátor Nodal Ninja RD8-II: Ideální na gigapixelové fotografie

Rotátor RD8-II - Ideální na gigapixelové fotografie

Za svůj život jsem nafotil několik set gigapixelových panoramat za pomoci panoramatické hlavy Manfrotto 303SPH při ohniskové vzdálenosti 200mm. Tato volba byla ideální z jednoduchého důvodu: Manfrotto umožňuje nejmenší krok 5° a to při rozumném překryvu právě odpovídá ohniskové vzdálenosti 200mm.

Když jsem se rozhodoval, jaké jsou varianty pro dosažení vyššího rozlišení za pomoci delší ohniskové vzdálenosti, volba byla jednoznačná pro rotátor Nodal Ninja RD8-II, který jako jediný na trhu umožňuje krok menší než 5°, přesněji 4°, 3° a 2° a umožňuje tak používat ohniska až kolem 500mm (při focení na výšku). V mém případě pak 400mm a při kroku 3°. Zároveň jsem za pomoci redukčního šroubku z M6 do 3/8’’ a posuvné destičky Manfrotto 357 mohl použít zbývající část své současné panoramatické hlavy.

První výsledky jsou nad míru překvapující. Zejména přesnost posunu je perfektní. Při kroku 3° a přibližném 15% překryvu je úhel zakrytí pouze 0,45° a pokud by rotátor měl nějakou vůli, snadno by se mohlo stát, že překrytí nebude dostatečně velké. Výpočty na základě přesných pozic jednotlivých snímků po optimalizaci v PTGui ukazují, že střední odchylka je přibližně 0,1° a tudíž přesnost rotátoru pro focení při ohnisku 400mm naprosto dostatečná.

Zároveň má rotátor několik užitečných vychytávek: 360° škála rotátoru je otáčivá, to znamená, že si mohu nastavit počátek 0° přesně podle mých potřeb a zároveň má rotátor ještě jednu rysku pro označení pravého konce panoramatu. Už se tedy nestane, abych v polovině focení zapomněl odkud a kam fotím. Aretační šroubky jsou přichyceny pomocí lanek, jejich ztráta tedy nehrozí.

Zde je odkaz pro první test v terénu:
https://photosynth.net/view.aspx?cid=cf6b7426-fbd7-47eb-9ddb-095725439073

Foceno bylo na Canon 5DSR s objektivem 100-400 f/4.5-5.6 II @ f/8 400mm 1/200s ISO=200. Celkem 548 fotek - 39 sloupců v 9 řadách , některé části nafocené 2-3x z důvodu pohybů stínu mraků v krajině. Výsledek není dokonalý, neměl jsem dostatek času k tomu, abych si přesně pohrál na místě s pohybem stínů. Zároveň panorama ukazuje složitost focení v ultra vysokém rozlišení, mihotání z horka snižuje úroveň detailu a malá hloubka ostrosti při vysokém ohnisku také přidá na složitosti (foceno bylo na manuální fokus a zhruba po 6 řadách znovu přeostřeno). 

Na první pokus jsem s výsledkem nad míru spokojen, rotátor funguje přesně tak jak má, rychlost focení je rychlá - cca 3-4s na fotografii. Přeostření poměrně dobře minimalizovalo problém s malou hloubkou ostrosti a správná volba počasí pomůže zvýšit kvalitu detailu. Samozřejmě, že pro mnoho situací bude nadále 200mm dostatečné.

Složení fotografie proběhlo v PTGui na PC i7 - 5960x 4.2GHz s 128 GB RAM za cca 30 minut a přibližně 3 hodiny na drobné úpravy křivek ve Photoshopu. Výsledné rozlišení je 11Gpix a velikost PSB souboru pak 33 GB.

Případné dotazy pište na martinkulhavy (zavináč) seznam.cz a podívejte se prosím na moje ostatní panoramata na stránkách photosynthu:

https://photosynth.net/userprofilepage.aspx?user=Martin_Kulhavy

Martin

Tento článek napsal Martin Kulhavý bez finančního nebo jiného honoráře. Martinovi jsme jako poděkování do článku umístili odkazy na jeho fotky a uvedli jeho kontaktní údaje.

Předchozí článek Nové fotografie Nodal Ninja otočného stolu pro focení 360 objektů
Další článek Nastavení neparalaxního bodu pro hlavu Nodal Ninja R20 pro Google a rozdíly oproti Nodal Ninja R10

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole

Porovnejte produkty

{"one"=>"Vyberte 2 nebo 3 položky k porovnání", "other"=>"{{ count }} ze 3 vybraných položek"}

Vyberte první položku k porovnání

Vyberte druhou položku pro porovnání

Vyberte třetí položku k porovnání

Porovnejte
}