Přeskočit na obsah
PanoSociety BLKFRI & Premium Special Sale - SHOP NOW
PanoSociety BLKFRI & Premium Special Sale - SHOP NOW

Co je to hyperfokální vzdálenost objektivu?

Dostal jsem dnes od kamaráda dotaz:

Přečetl jsem si teď tvůj článek Na co si dát pozor při nastavení fotoaparátu aneb pravidlo pěti M a zmiňuješ se tam o hyperfokální vzdálenosti… Trošku jsi mi naboural mojí dosavadní představu o tomto termínu (aniž bych ho do této doby k něčemu potřeboval). Myslel jsem, že hyperfokální vzdálenost je u každého objektivu vzdálenost od objektivu k nejbližšímu bodu, který je ostrý při nastavení zaostření na nekonečno (což je pak dáno ohniskovou vzdáleností, nastavenou clonou a konstrukcí objektivu, resp. jeho světelností). Ty ale mluvíš o “nastavení zaostření na hyperfokální vzdálenost”. Tak se to teď nějak snažím dát dohromady :) Na jak daleko máš tedy objektiv zaostřený a jak jsi k tomu dospěl? Dík!

Moje odpovědi:

- Krátká a stručná odpověd by byla: Doporučuju přečíst článek na Paladixu, kde o hyperfokální vzdálenosti velmi elaborovaně a fundovaně mluví.

- Protože je ale nesmysl číst si takovýhle článek pokaždé, kdy potřebuju tuto vzdálenost nastavit, musím mít pro sebe nějaký jednoduchý návod. Jak už jsem zmiňoval v minulém článku, tak změna zaostření během focení pro panoramatické fotky není dobrá a mimo jiné mění perspektivní zkreslení objektivu, kvůli čemuž jdou fotky hůře skládat.

Zde je tedy rychlý způsob nastavení, který používám já:

1. Prostě a jednoduše nastavím clonu F8, kterou používám pro veškeré focení panoramatických fotek. 

2. Zapnu na foťáku live view a simulaci clony (u Canonu tlačítko u závitu objektivu – velmi důležité) a zaostřím na nekonečno.

3. Potom už jen pomalu zmenšuju vzdálenost zaostření tak, dokud se nezmenšuje kvalita zaostření v nekonečku. Následně se vrátím zpět tak, aby kvalita v nekonečnu, případně v nejdelší vzdálenosti, s jakou budu ve fotce pracovat, zůstala zachována.

4. Tento postup potom ještě ověřím několika fotkami, které je dobré prohlédnout na počítači (lepší kvalita a rozlišení obrazu než na displeji foťáku).

Hotovo. Teď už jen zaaretuji dané zaostření gumičkou, aby se mi neposunulo během focení ani o píď, a mám správně nastavenou hyperfokální vzdálenost při zaostření.

Předchozí článek Nové kroužky na objektivy V2 od Nodal Ninja - s přístupem na ovládací prvky

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole

Porovnejte produkty

{"one"=>"Vyberte 2 nebo 3 položky k porovnání", "other"=>"{{ count }} ze 3 vybraných položek"}

Vyberte první položku k porovnání

Vyberte druhou položku pro porovnání

Vyberte třetí položku k porovnání

Porovnejte
}