Přeskočit na obsah

Jak pracovat s vyvážením bílé barvy při focení panoramatických fotografií

Vyvážení bílé barvy se ve fotografii používá laicky a zjednodušeně k tomu, aby fotka byla správně barevná. Barva světla se v různých světelných a denních podmínkách mění a lidské oko se tomu automaticky přizpůsobuje, fotoaparát však nikoliv. Proto se ve fotoaparátech používá technika vyvážení bílé barvy, která nastavuje fotku tak, jak by ji vidělo lidské oko.

Nechci se zde pouštět do podrobností, které si bez problému přečtete na každém druhém serveru zabývajícím se klasickou fotografií, takže to vezmu jen stručně. Při focení panoramatických fotografií máte tyto možnosti, jak nastavit vyvážení bílé:

Automatické vyvážení bílé (DOPORUČENO)

Ačkoliv se to může zdát nelogické, a mnozí profesionální fotografové se mnou možná budou neslouhlasit, tak opravdu doporučuju fotit na kompletní automatiku. Ta totiž v drtivé většině případů udělá práci za vás a vy nemusíte nikde nic nastavovat. A ušetření práce při fotografování je podle mě klíč k tomu, abyste byli schopni produkovat dostatečné množství fotografií a aby vás to bavilo. Pokud máte fotoaparát, který umožňuje fotit do formátu RAW, tak můžete v případě potřeby vyvážení bílé na počítači dodatečně upravit bez jakékoliv ztráty kvality a obavy ze “zaokrouhlování” barev. Focení do RAW doporučuji v každém případě. Jediné, na co nesmíte zapomenout, je při zpracování fotografií synchronizovat vyvážení bílé mezi fotografiemi z jedné sady. To je v případě automatického vyvážení bílé nutnost, jinak hrozí viditelné přechody mezi fotkami, zvlášť při komplikovanějších světelných podmínkách.

Vyvážení bílé v jednom z přednastavených režimů

Většina fotoaparátů, včetně kompatních, má různé režimy pro nastavení bílé barvy. Do těchto patří zářivka, žárovka, slunce, zamračeno, stín, atd. Zvolit jeden z těchto módů vám zabere minimum času. Nedělejte si starosti s tím, že vyvážení bílé nebude úplně ideální. Na počítači můžete následně nastavení kdykoliv doupravit a v případě focení do RAW i bez ztráty kvality. U automatického módu můžete vždy alespoň v nejhorším použít data z první fotky pro zkopírování do všech ostatních. Nevýhoda přednastavených režimů je ta, že málokdy odpovídají skutečnosti, a to i když při slunečném počasí vyberete slunce a podobně, takže vyvážení bílé musíte vždy na počítači doupravit a to je v případě absence bílého referenčního předmětu ve fotce někdy trochu komplikace.

Manuální vyvážení bílé

To vám doporučuju pouze pokud chcete fotit nějakou opravdu profesionální fotku a máte na focení dost času. Také se to hodí ve velmi komplikovaných světelných podmínkách v interiérech. Jak nastavit manuální vyvážení bílé na vašem foťáku se dočtete na některém z fotografických serverů o klasické fotografii. Výhoda tohoto postupu je ideální vyvážení bílé stejné pro všechny fotografie, takže už není na počítači nutné nic upravovat ani synchronizovat. Nevýhoda je nutnost strávit čas samotným nastavením, což je při klasickém fotografování zbytečná ztráta času.

Tip na závěr: Vyvážení bílé se dá při focení do RAW jednoduše udělat dodatečně na počítači pomocí nějakého bílého referenčního předmětu ve fotografii. Takový se většinou na každé 360° fotce alespoň jeden najde. Například v programu Adobe Lightroom je to otázka dvou kliknutí myší.

Nyní se můžete vrátit do Úvodu do efektivního 360° fotografování, ale ze všeho nejdůležitější jevyrazit ven a něco vyfotit! :)

Předchozí článek Nové kroužky na objektivy V2 od Nodal Ninja - s přístupem na ovládací prvky

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole

Porovnejte produkty

{"one"=>"Vyberte 2 nebo 3 položky k porovnání", "other"=>"{{ count }} ze 3 vybraných položek"}

Vyberte první položku k porovnání

Vyberte druhou položku pro porovnání

Vyberte třetí položku k porovnání

Porovnejte
}