Přeskočit na obsah
The Biggest Secret of 360° Panoramic Photography Revealed

Co jsou 360° fotky a odhalení jejich tajemství

Panoramatické fotografie, dokonce i takové zachycující plných 360° stupňů, nejsou žádná novinka. Začaly se objevovat v různých formách již počátkem 20. století. Fotky, které vidíte na těchto stránkách, jsou takzvané 360° panoramatické fotografie (třistašedesátistupňové panoramatické fotografie). Někdy se jim také říká sférické fotografie, 360° panoramata, virtuální prohlídky,
3D prohlídky a podobně.

Pod obrázkem se skrývá interaktivní verze:

V zásadě existují tři druhy panoramatických fotografií. Částečná panoramata znáte z klasické krajinářské fotografie. Většinou se jedná o širokoúhlý záběr vzniklý spojením několika fotografií dohromady, který by nebylo možné vytvořit pouze jednou fotkou. O stupeň výše jsou 360° fotky, které zachycují celý záběr kolem fotografa na všechny strany. Vrcholem jsou potom sférické 360° fotky, které zachycují i pohled nahoru a dolů a to někdy i takovým způsobem, že na fotce fotograf ani jiné zařízení není vidět.

Jaké je tedy tajemství vzniku panoramatických fotografií? Je to jednoduché. Fotograf si vybere místo, ze kterého bude záběr vytvářet, a začne fotit kolem dokola, dokud nepokryje fotografiemi požadovaný úhel záběru. V případě 360° fotografií musí fotografiemi zachytit celý prostor kolem dokola a v případě sférických panoramatických fotografií i pohled nahoru a dolů. Čím širokoúhlejší objektiv má váš fotoaparát, tím méně fotek potřebujete k pokrytí celého prostoru kolem sebe.

Pod obrázkem se skrývá interaktivní verze:

Následně jsou fotografie s obrovskou přesností pospojovány dohromady na počítači a výsledkem je panoramatická fotografie, ve které nejsou vidět žádné přechody mezi fotkami. Takovou fotku si můžete dát třeba na zeď a nebo v případě speciálního prohlížeče se v ní můžete začít rozhlížet a vychutnat si pohled takový, jako kdybyste na daném místě opravdu byli.

Právě jste přečetli první článek z Úvodu do efektivního 360° fotografování. V dalších článcích se dozvíte například jaké potřebujete vybavení a přesný postup k focení a publikování 360° fotek.

Předchozí článek Nové kroužky na objektivy V2 od Nodal Ninja - s přístupem na ovládací prvky

Zanechat komentář

Než se komentáře objeví, musí být schváleny

* Požadovaná pole

Porovnejte produkty

{"one"=>"Vyberte 2 nebo 3 položky k porovnání", "other"=>"{{ count }} ze 3 vybraných položek"}

Vyberte první položku k porovnání

Vyberte druhou položku pro porovnání

Vyberte třetí položku k porovnání

Porovnejte
}